Gegrilde paprikapasta met ansjovis
Schrik niet af door het gebruik van de ansjovis. De ansjovis lost namelijk volledig op en geeft een hemelse smaak aan het gerecht. Supergezonde pasta met veel groente.
Deze pasta is eenvoudig te bereiden al kost het wel wat tijd om de paprika’s van hun velletje te ontdoen. Maar dit is het echt dubbel en dwars waard. Koop voor deze pasta vooral rode, oranje en gele paprika’s. Doe er bijvoorbeeld maar één groene bij voor de kleur, want de groene paprika heeft niet zo’n zoete smaak.
In plaats van penne kun je natuurlijk ook gewoon spaghetti of een andere pasta gebruiken. Ik gebruik voor dit gerecht het liefst mini penne (o.a. te koop van Grand Italia 350 gr €1,29), deze pasta vind ik er het best bij passen qua mondgevoel. Zelf gebruik ik voor pasta alleen maar het merk Barilla. Barilla is hét pastamerk wat ze landelijk in Italië gebruiken. Deze pasta is te koop bij elke Jumbowinkel.
Helaas zijn paprika’s de laatste maanden gruwelijk duur in de supermarkt. Je betaald bij de AH of C1000 soms gewoon €1,19 voor 1 paprika! Hier gaan mijn nekharen recht van overeind staan. Als budgettip wil ik meegeven dat er op de markt vaak goedkope paprika’s te koop zijn in alle kleuren. Deze paprika’s zijn bijvoorbeeld te klein of te groot om nog verkocht te worden in de supermarkt of hebben soms kleine beurse plekjes. Hier op de markt in Enschede betaal ik vaak maar €1,00 per kilo in de zomer tot ongeveer €2,50 voor een kilo in de winter. Je krijgt een zakje en mag zelf de zak vullen. Ideaal! Ik ga al jarenlang naar dezelfde groentehandelaar op de markt, deze groentes zijn altijd van een goede kwaliteit en ze hebben een ruime keus aan producten. Voor diegene die uit Enschede komen het gaat om de marktkraam het dichtst bij de V&D.
Voorbereidingstijd: 30 minuten – Bereidingstijd: 20 minuten
Personen: 4 personen
Ingrediënten:
- 6 a 8 paprika’s
- 2 tenen knoflook
- 6 ansjovisfilets (uit blik)
- 150 ml droge witte wijn
- 500 ml groente bouillon
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 400 gr pasta (penne)
- 1 eetl peterselie (vers, gedroogd of diepvries)
- zwarte peper
- zout
- 1 eetl olijfolie
Benodigdheden:
- Oven met grillfunctie
- Knoflookpers
Bereidingswijze:
Verwarm de grill van de oven voor, zet deze op de hoogste stand. Snijd de paprika’s door de helft en verwijder de steel, de zaden en de zaadlijsten. Leg ze met het vel naar boven op een bakplaat onder de hete grill. Wanneer de schil zwart is geworden en het vel er geblakerd uit ziet dan zijn de paprika’s klaar.
Haal de paprika’s uit de oven en leg er een vochtige theedoek op. Hierdoor drogen ze minder snel uit tijdens het afkoelen. Wanneer de paprika’s een beetje afgekoeld zijn en je ze kunt vasthouden zonder je handen te branden kun je het zwarte vel gemakkelijk verwijderen. Haal alle velletjes eraf, lukken bepaalde stukken niet goed haal deze dan voorzichtig weg met een mes. Snijd de paprika in smalle reepjes.
Zet water op voor de pasta, vergeet niet om zout aan het water toe te voegen. Zodra het water voor de pasta kookt, de pasta volgens de instructies op het pak koken. Proef tussendoor of de pasta beetgaar is.
Snijd ondertussen de ansjovis in zeer kleine stukjes. Doe 1 eetl olijfolie in een hapjespan of een diepe koekenpan en laat de olie warm worden. Knijp zodra de olie warm is de knoflooktenen boven de pan uit en voeg de gesneden ansjovis toe. Fruit de knoflook en de ansjovis twee tot drie minuten op middelhoog vuur. Zorg hierbij dat de knoflook en de ansjovis niet verbrand. Voeg de reepjes paprika toe en bak kort mee. Voeg daarna de peper en de witte wijn toe en laat de saus vijf minuten koken. Voeg de bouillon en de tomatenpuree toe en laat de saus nog tien minuten koken.
Zodra de saus klaar is voeg nog wat verse peterselie toe en voeg zeezout naar smaak toe. Heb je geen verse peterselie? Gebruik gedroogde of gebruik peterselie uit de diepvries.
No Comments