Beenham met sinaasappel-honing-tijmsaus
Beenham uit de oven is één van de makkelijkste en lekkerste vleesgerechten voor ieder moment. In de oven schuiven en klaar. Maar hoe kun je de beenham marineren met een heerlijke saus die er perfect bij past?
Beenham koop ik altijd graag in de aanbieding. De prijs is dan ongeveer 6 euro per kilo. Ik koop graag meerdere beenhammen en vries deze in. Zo kan ik wanneer ik wil een hammetje eruit halen, laten ontdooien en deze bereiden. Ik vertel graag hoe ik mijn beenham het lekkerst klaar maak in de oven, gaar maar toch lichtroze van binnen zodat de beenham heerlijk sappig blijft. Was dit toch niet het vleesgerecht waar je naar op zoek was? Kijk anders eens naar het recept voor tomatenrijst met gehaktballen en spinazie.
45 minuten + afbaktijd beenham 10 min per 100 gram
2 – 4 personen
Ingrediënten:
- 1 beenham 300 – 500 gram, naturel
- Sap van 1 sinaasappel
- 1 eetlepel boter
- 3 eetlepels honing
- Takje tijm of 1 eetlepel gedroogde tijm
- Versgemalen peper
Benodigdheden:
- Ovenschaal
- Sinaasappelpers
Bereidingswijze:
1. het maken van de saus
Pers de sinaasappel uit. Heb je geen verse sinaasappel, kun je ook sinaasappelsap uit een pak gebruiken. Doe deze in de pan. Voeg de boter, de honing, de tijm en de peper toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes trekken.
2. Het bereiden van de beenham met sinaasappel
Bak de beenham even kort aan in de pan. Zorg ervoor dat deze licht bruin kleurt. Verwarm de oven 10 minuten voor op 220 graden. Ik gebruik een elektrische oven. Voor een heteluchtoven voorverwarmen op 200 graden. Haal de beenham uit de pan en doe de beenham op een ovenvaste schaal. Smeer zodra de saus klaar is deze over de beenham. Draai de temperatuur van de oven terug naar 160 graden (hetelucht 140 graden) en bak de beenham voor 35 minuten. Bestrijk regelmatig de saus over de bovenkant van de beenham, ik gebruik hiervoor een siliconen bakkwast.
Draai na 35 minuten de oven terug naar 90 graden en bak de beenham af. Blijf de beenham regelmatig bestrijken met het sinaasappel-honing mengsel. Bereken voor elke 100 gram 10 minuten extra. Dus is je beenham 300 gram, bak dan nog 30 minuten af. Kijk na de 30 minuten even of de beenham gaar is, dit doe je door de beenham door midden te snijden.
De beenham is klaar zodra de binnenkant lichtroze gekleurd is. Snijd de beenham in dikke plakken en serveer. Heerlijk met aardappeltjes en groente.
De beenham ziet er heerlijk feestelijk uit en is ontzettend sappig. De saus past perfect bij de beenham en versterkt de smaak.
Tip:
Let op! Elke oven is anders! Let dus goed op de beenham wanneer deze in de oven staat. Snijd eventueel de beenham tussendoor eens door midden om te kijken hoe ver deze gegaard is.
Hoe maak jij graag je beenham klaar?
Nu al meerdere malen gemaakt! Echt heerlijk!!!!!!
Bedankt voor het compliment!
Heerlijk recept!
Iedere keer weer smullen.